Природа и история

ЗА региона

Рила планина

Планината

Рила е най-високата планина не само в България, а и на Балканския полуостров. Оградена е от котловини. Средна Рила или Скакавишка заема средната част на планината. Простира се между долините на реките Белишка, Илийна, Рилска, Леви и Бели Искър. Това е най-скалистият дял. В него се намира връх Канарата (2691 м). В полите на тази част се намира и гр. Сапарева баня.

Национален парк “Рила” е най-големият на територията на България и е една от най- големите защитени територии в Европа. Площта му е над 81 хил. хектара и обхваща централните и най-високи части на Рила. Създаден е през 1992 г. с цел опазване на няколко отделни екосистеми.

ВОДАТА

Сапарева баня е изходна точка на езерните групи, известни с името Седемте рилски езера. Най-високо разположено е езеро Сълзата. Наречено е така заради кристално чистите си води. Намира се на 2535 м надморска височина, под Отовишки връх.
Градът е известен и с минералната вода, съдържаща значителни равнища на желязо, калций и манган.

Сапарева баня е известна с единствения гейзер на Балканите с гореща вода до 103ºС.

Гейзерът е избликнал през 1957 година, а нашият комплекс се намира на метри от него.

планина Рила
разходка до иглолистна гора край Сапарева баня

ИСТОРИЯ

Останки от античен град Германея се намират в центъра на града. Именно в Германея на територията на днешната Сапарева баня е роден тракиецът Велизарий, който едва 23-годишен става командир на погранична крепост, а на 25 години – голям пълководец, и достига най-високия пост във Византийската империя – магистър на войната по времето на император Юстиниан I. При археологически разкопки на територията на античната и ранносредновековната Германея са открити части от сгради с правоъгълни помещения и цветна мозайка от раннохристиянска базилика.
Средновековната църква “Св. Никола” се намира в античния град Германея. Руините са разкрити през 1837 г., когато жителите започват да копаят основи, за да построят християнски храм и попадат на стари зидове. При разчистването се установява, че това са основите на ранна християнска църква, преустроявана неколкократно.

 

Култура

Международният фолклорен фестивал “Мома пее, гора се люлее” е културно събитие, което стартира през 2014 г. и което и до днес представлява голям интерес за местните жители и гостите на града. Фестивалът се провежда в рамките на Общинските празници на Сапарева баня при Амфитеатър “Гейзера”. Участници и самодейни състави от България и съседна Македония се надпяват и надиграват в продължение на три дни.

Транспорт

Магистрала „Струма“

Близо до Сапарева баня минава една от основните пътни артерии в страната - международен път Е79.

СТОЛИЦАТА

Сапарева баня е само на час път от София. Намира се на 70 км от столицата.

ЖП гара

ЖП гара, намираща се в град Дупница, свързва София със Сапарева баня четири пъти дневно.